top of page
Yağız Gizir TRT Çukurova Radyo Yayını - Unknown Artist
00:00 / 00:00
  • TRT Çukurova Radyosu Toroslardan Akdeniz'e programında Gifted Coder ogrencimiz Yağız Gizir proje başarısını anlatıldı. 
    İlgi ve alakalarından ötürü Sanem Sumayta ve Fethiye Kılıç Hanımefendilere çok teşekkürler

  • Dinlemek için TIKLAYINIZ

MERSİN’DE TEKNOLOJİYE YENİ NESİL YÖN VERECEK

 

     Steve Jobs, Bill Gates, Mark Zuckerberg ve bilgisayar alanında daha birçok isim. Hepsinin ortak özelliği ise küçük yaşta programlama öğrenmiş olmaları. Sistematik ve alternatif düşünme becerisini geliştiren, olaylar arasındaki bağlantıyı görmeyi sağlayan programlamayı çocuklara nasıl öğretebiliriz ? Çocuklar için hangi programlar hem eğlenceli hemde öğretici olur ? Geleceğin Steve Jobs'larını yetiştirebilmek için bu yazımızı okuyabilirsiniz.

Çocuklara Neden Programlama Öğretmeliyiz?

Oyun çağında baba olmak

 

Dijital oyunlar aslında bir tehlikeden çok, doğru yönlendirme ve sizin katılımınız ile bir fırsata dönüşebilir

 

Çocukken aşırı merakım ve daha sonra da işim sayesinde teknoloji ve oyunlarla olan ilişkim hep en üst düzeyde oldu. Büyürken oynadığım oyunların, hayatımda çok önemli becerilere sahip olmamda bu kadar anahtar bir rol alacaklarının farkında değildim.

Bugün ise altı yaşında bir erkek çocuğu babası olarak, sanırım bu araçları hakkı ile eğitim ve iletişim amaçlı kullanabilecek yetide olan ilk ebeveyn jenerasyonunun bir üyesiyim.

Tanıştığım birçok anne baba, çocuklarının çok fazla oyun oynadıkları, ellerindenmobil oyun araçlarını bırakmadıkları, bir araya geldiklerinde bile, “topla” veya “bahçede” oynamak yerine bir “makine”ye esir olmalarından şikayetçi.

Şimdi öncelikle, bu endişeyi taşıyan “meslektaşlarıma” bir önerim, çocuklarınızın ne yaptıklarına odaklanmadan önce, neden yaptıklarını anlamaya çalışmanız. Yapı olarak yüzyıllardır her jenerasyon, bu kadar hızlı değişen bir dünyada, bir alt jenerasyonu anlamak için çaba göstermek yerine kendi “doğrularını” empoze etmeye çalışmıştır. Bu uğraş başarılı olsa idi kim bilir neler olmazdı, bir düşünün.

Dijital oyunlar ve bazı masaüstü oyunları aslında bir tehlikeden çok, doğru yönlendirme ve sizin katılımınız ile bir fırsata dönüşebilir.

Hangi Programlama Dilini Seçmeliyim? Programlama Dilleri ve Uygulama Alanları

 

Bugün hali hazırda kullanılan pek çok programlama dili mevcut. Gerek akademik gerekse ticari programlama yaparken hangi programlama dilinin kullanılacağı önemlidir. Programlama dillerini birbirlerinden ayıran çeşitli özellikler vardır. Acaba bir programlama dilinin diğerine karşı daha fazla tercih edilmesinin nedenleri ne olabilir? İşte bu sorunun cevabını sizler için araştırdık ve hangi programlama dilinin hangi amaçlar için kullanıldığını derledik.

 

Neden Çocuklar için   Bilgisayar Programcılığı ?

 

“Geleceklerini kendileri yazsınlar diye!..”

 

        Çocuklarımızda erken yaşlarda var olan büyük hayal gücü üretimi, oynadıkları oyunlarla ortaya çıkmakta ve şekillenmektedir. Oyunların vazgeçilmez parçası olan oyuncaklar ise çocuklarımızın en değerli eşyalarıdır. Önceleri onların oyalanması, arkadaşları ile zaman harcaması veya kendi başlarına vakit geçirebilmeleri adına oyun ve oyuncakları araç olarak kullandık. Ancak son yıllarda daralan kentsel yaşam alanları ve değişen aile yapıları, içe dönük yaşama sebep olmuştur. Ev içerisinde zaman geçiren çocukların en büyük oyuncağı ise bilgisayarlar olmuş ve birdirbir, yakartop, saklambaç, körebe gibi sokak oyunlarının yerini bilgisayar oyunları almıştır. Bilgisayar oyunlarına yönelen çocuklarımız hayal güçlerini oyunlara yansıtmaktalar veya oyunlar, onların hayal güçlerine egemen olmaktadır.

 

        Bugün hemen hemen hepimiz bu gidişattan rahatsızız. Bunun için çocuklarımızı bale, piyano, yüzme, satranç, resim vb. kurslara gönderiyor, onların zamanlarını daha verimli kullanmaları için türlü türlü emekler harcıyoruz. Ama yine de onları bilgisayarların başından yeterince uzaklaştıramıyor, bilgisayar başında boşa zaman tükettiklerinden ve teknolojiyi doğru kullanmadıklarından şikâyet ediyoruz. Ne yazık ki çocuklarımızın çoğu da bilgisayarları üretim amaçlı kullanmanın çok uzağındalar. Biz bu Bilgisayar Programcılığı / Gifted CODER ile çocuklarımızın tüketimden uzak, dünyamıza yeni teknolojiler ve yazılımlar üretecek bir nesil olarak yetişmelerini hedefliyoruz.

 

     Mersin’de bir firmanın girişimleri ile küçük yaştan itibaren bilgisayar programcılığı eğitimi alan çocuklar, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen etkinlikte, bilgisayar oyunlarından web sitesi tasarımına kadar pek çok konuda geliştirdikleri yazılımları anlattı.
Teknolojinin merkezde tutulduğu geleceğin sanayi devrimine Mersin, genç bilgisayar programcılarıyla ulaşma hedefinde.

Mersin Ünv.“ Ar - Ge Proje Pazarı ” Etkinliği Gerçekleşti

Proje hazırlama kültürünün olgunlaşması ve Ar-Ge bilincinin yaygınlaşması amacıyla “Ar-Ge Proje Pazarı” etkinliği düzenlendi. Üniversitemiz ev sahipliğinde yapılan etkinlik, TÜBİTAK, MTTO, MTSO, Tarsus OSB ve Mersin Teknopark işbirliğinde gerçekleşti.

 

Öğrenciler ve araştırmacıları ilgili sanayi kuruluş temsilcileriyle bir araya getiren etkinlikte projeler, 23-24 Mayıs 2016 tarihleri arasında Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi'nde sergilendi. Biyomedikal, Biyoteknoloji, Çevre Teknolojileri, Gıda Teknolojileri, Tarım Teknolojileri, Makina Teknolojileri, Elektrik ve Elektronik Teknolojileri alanlarında sergilenen 69 proje, yaklaşık 900 kişi tarafından ziyaret edildi.

Elektrik-Elektronik Mühendisliğinde Bilgisayar Programları

 

     Günümüzde bilgisayar programları mühendislikte büyük kolaylıklar sağlıyor ve kariyer açısından da önemli bir yere sahip. İş ilanlarının hemen hemen hepsinde bu yazılımları görmek mümkün. Peki bunlardan hangileri Elektrik-Elektronik Mühendisliğinin vazgeçilmezlerinden ? Hangi mühendislik programlarını bilmek iş hayatımızda fark yaratır? Bu yazımızda bu programları sizler için derledik.

 

Bilgisayarların gittikçe gelişmesi ve güçlenmesiyle birlikte bilgisayar programları Ar-Ge ve üretim sürecinin ayrılmaz parçası oldu. Artık en karmaşık hesapları, üç boyutlu görsellemeleri ve simülasyonları bilgisayar programlarıyla yapabiliyor, henüz var olmayan bir nesnenin üretildiğinde neye benzeyeceğini, fiziksel özelliklerini bilgisayar ortamında görebiliyoruz.

Teknopark Özel Ödülü ise Eğitsel Bilgisayar Oyunları Tasarımında Scratch Kullanımı ve Ev Otomasyonu Uygulaması adlı 

İki gün süren organizasyon sonunda İçel Anadolu Lisesi’nden Şaheste Balkan, Mustafa Emre ve Batuhan Korkmaz’a ait ‘Düşük Maliyetle Isı Yalıtımı Sağlayan Borakslı Boya’ adlı proje üçüncü olurken, Mersin Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’ndan Bilal Akboğa, Furkan Uyanık ve Alican Özcan’a ait ‘Cankurtaran Helikopter’ isimli proje ikinci oldu. Birincilik ödülü ise Mersin Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği’nden Yrd. Doç. Dr. Alkan Alkaya, İlter Türkmenli, Orhan Ateş, Adem Karakuzulu ile İbrahim Köç’ün ‘Elektrikli Araçlar İçin Batarya Yönetim Sistemi Tasarımı ve Gerçekleşmesi’ isimli projesine verildi. Teknopark Özel Ödülü ise GİFTED CODER Mersin ekibinden Eğitsel Bilgisayar Oyunları Tasarımında Scratch Kullanımı ve Ev Otomasyonu Uygulaması adlı proje sahipleri Ekin İnan, Ada Beşir Bayraktar, Göksu Durukan, Umutcan Yıldızhan ve İnci Kaya ile danışmanları Gökhan Su ve Ertan Dinler’e verildi. Öğrenciler ödüllerini Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ile Mersin Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz’dan aldı.

Bahçeşehir Koleji’nde ‘oyunla eğitim’ konulu seminer
Haydi çocuklar kod yazmayı öğrenelim

       Yapılan araştırmalara göre günümüzde her üç çocuktan birisi, konuşmayı öğrenmeden önce akıllı telefon veya tablet kullanıyor. Çocuklar teknolojiye bu kadar yatkınken, onlara bilgisayarda kod yazmayı öğretmeye ne dersiniz? Kim bilir belki de geleceğin Bill Gates veya Steve Jobs’ı sizin evden çıkar.

 

      Ufak yaşta çocuğu veya bir yakını olanlar iyi bilir, büyüklerin kullanamadığı birçok teknolojik cihaz onlar için tam bir ‘çocuk oyuncağıdır’. Çünkü çocuklar yeni şeyleri öğrenmeye doğuştan meyillidirler. Common Sense Media’nın Amerika’da yaptığı bir araştırmaya göre her üç çocuktan biri, daha konuşmayı öğrenmeden akıllı telefon veya tablet kullanmaya başlıyor. Evlerimizde teknolojinin yaygınlaşmasıyla birlikte bu oranın artacağı kesin.

     

       

  • GİFTED CODER MERSİN ÖĞRENCİSİ;

  • UMUTCAN'IN YETENEĞİ ABD'DE DEĞERLENDİRİLSİN

Umutcan'ın yeteneği ABD'de değerlendirilsin MERSİN'de Gifted Coder tarafından düzenlenen 'Scratch tabanlı oyun programcılığı' yarışmasını, hazırladığı bilgisayar oyunuyla, Yusuf Kalkavan Anaoku Lisesi'nden 9. sınıf öğrencisi, 15 yaşındaki Umutcan Yıldızhan kazandı. Yarışma ödülünü veren Mersin Üniversitesi Bilgisayar mühendisliği bölüm başkanı Doç. Dr. Zeki Yetkin, bilgisayar oyunlarıyla ilgili ABD'de 'oyun mühendisliği' bölümünün açıldığını, Umutcan'ın mümkünse yeteneğini o okulda değerlendirmesi gerektiğini tavsiye etti.

 

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Bülent Sezgin, hayatın her anında bir şeyler öğrendiklerini belirterek, eğlenceli bir şekilde yapılan öğretimin daha faydalı olduğunu söyledi.

 

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Bülent Sezgin, Denizli’de Bahçeşehir Koleji’ne gelerek öğretmen ve velilere Oyunla Eğitim konulu seminer verdi. Bahçeşehir Koleji öğretmen ve velilerinin yoğun ilgi gösterdiği seminerde Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Bülent Sezgin, öğretmen öğrenci diyalogları ile ilgili video izletti. Videolardan yola çıkarak öğrenci öğretmen ilişkilerini anlatan Dr. Sezgin, daha sonra bilgi verdi.


Oyunla eğitimin çocuklarda daha etkili olduğunu belirten Dr. Sezgin, şöyle konuştu: "Biz oynayarak öğrenelim, eğlenerek öğretelim diyoruz. Bu çok önemli. Anne, baba, öğretmen olarak hem öğrenmemiz hem de öğretmemiz lazım. Biz zaten hayatta hep bir şeyler öğreniyoruz. Eğlence nedir? Eğlence yapılan bir eylemden haz almaktır. Yapılan işten keyif almak önemlidir. Bu bizim işimizi daha iyi yapmamızı sağlar. Çocukların aktif eğitime katılması gerekir. Bunu da eğlendirerek yapmaktır en güzeli."

 

Eğlendirerek öğretmenin faydalarını da anlatan Dr. Sezgin, öğrenme sürecinin eğlendirerek yapılmasının öğrenme motivasyonunu artırdığını, deneyimsel alanın genişlemesine yol açtığını, kişiye özel öğrenme stillerinin açığa çıkmasını sağladığını, özgüven kazandırdığını ve öğretmene olan saygıyı artırdığını söyledi.
Seminer daha sonra uygulamalı eğitimlerle devam etti.

  • İLKÖĞRETİM ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLARDA BİLGİSAYAR OYUN BAĞIMLILIĞI, SEBEPLERİ VE YANLIŞ BİLİNENLER

Oyun bağımlılığı korkusu nedeniyle çocuklarını bilgisayar oyunlarından uzak tutmak

isteyen, zararlı olduğunu düşünen, faydalarını göremeyen aileleri bilinçlendirmek adına

ilköğretim öğretmenleri ile bu konuda bilgilendirme amaçlı bir sunum düzenlenecektir.

Bilgisayar oyunu oynayan her çocuk bağımlı olmadığı gibi, yemek yemeyi çok seven

her çocuk obez olmamaktadır. Kaldı ki ülkemizde obezite oranları % 30 seviyesine iken,

internet bağımlılığı ise %10 seviyesindedir.

  • Açıkşehir TV de Kurucumuz Olcay Cantürk ile Gifted Coder Mersin röportaji. 
    2.uluslararasi mersin maratonu.
    09 aralik 2016 cuma

  • TÜBİTAK Ortaokullar arası Araştırma Proje Yarışması 2018'de HBGS adlı Projesi ile Gifted Coder Öğrencimiz Burak CANTÜRK  Kodlama dalında Bölge 1.liği aldı.

MUSTAFA AKAY BURSA.png
TÜBİTAK ORTAOKUL FİNAL 1.LİK.png
STARUP_WEEKEND_2.LİK.jpg
SİTE İÇİN 1.png
SÄ°TEYE_KOY_2.png
bottom of page